Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca – Spróbuj dla smaku, zdrowia i mocnych zębów!
Gorące lato, to idealna pora
na wprowadzenie do codziennego menu świeżych koktajli. Odżywczy koktajl
doskonale sprawdzi się w roli jednego z pieciu zalecanych dziennie posiłków. Koktajle
są nie tylko pyszne i orzeźwiające, ale także przygotowane w odpowiedni sposób,
dostarczają do organizmu składników odżywczych, koniecznych dla właściwego
funkcjonowania. Poniżej propozycja pysznego koktajlu, skomponowanego dla
wsparcia zdrowych i mocnych zębów. Warto
spróbować! Smacznego!
Składniki
na 2 porcje:
- 6
dużych truskawek
- 1
jabłko
- 6
suszonych moreli
- garść
orzechów nerkowca
- ½
szklanki jogurtu naturalnego
- ½
szklanki wody
·
Ksylitol
Czas
przygotowania: ok. 3 minuty
Sposób
przygotowania: Morele pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć
i obrać z szypułek. Jabłka pokroić na kawałki, oczyścić z nasion i niepotrzebnych
części. Wszystkie składniki miksować przez ok 1 minutę. W razie potrzeby dolać
więcej wody.
Warto wiedzieć: W diecie wspomagającej
zdrowie i wytrzymałość zębów istotne są odpowiednie mikroelementy, z których w szczególności
ważne są wapń i fosfor. Najbardziej znanym źródłem wapnia jest mleko i produkty
mleczne. Warto jednak wiedzieć, że bogate w wapń mogą być również ziarna,
orzechy i suszone owoce. Istotne dla zdrowia zębów są także witaminy C i
A, które wspomagają wchłanianie wapnia.
Źródłem ważnych minerałów i
witamin, mających korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu - włącznie z
zębami są owoce. Warto mieć jednak na
uwadze, że nie wszystkie owoce są dla zębów wskazane. Część z nich zawiera dużą
ilość cukru lub kwasów, które mogą zadziałać destrukcyjnie na szkliwo lub sprzyjać rozwojowi próchnicy. Warto zatem
wiedzieć, które z owoców są mniej, a które bardziej polecane są dla wsparcia
zdrowych zębów i jak dbać o higienę jamy ustnej po ich spożyciu.
Dobrym wyborem dla zębów są
jabłka. Dzieje się tak za sprawą umiarkowanej ilości cukru i kwasu, oraz ich
właściwości oczyszczających jamę ustną. Jedzenie jabłek zwiększa wydzielanie
śliny, która neutralizuje kwasy i wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni
międzyzębowych. Pektyny zawarte w jabłkach hamują rozwój bakterii
próchnicotwórczych. Jabłka zawierają także sporą ilość witaminy C i A oraz
składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo czy potas. Przyjazne dla
zębów są również truskawki. Zawierają bogactwo witaminy C, wzmacniającej
dziąsła i naczynia krwionośne. Truskawki mogą mieć wpływ na bielsze szkliwo, a zawartość
antyoksydantów i flawonoidów może chronić zęby przed uszkodzeniami.
Owocami, których niestety należy unikać
są cytrusy. Choć cytrusy zawierają duże ilości witaminy C, posiadają również
kwas cytrynowy, który negatywnie wpływa na szkliwo zębów. Dlatego należy je
spożywać z umiarem i zachować kilka zasad ostrożności. Po zjedzeniu owoców
cytrusowych należy odczekać co najmniej pół godziny przed umyciem zębów, by nie
uszkodzić osłabionego szkliwa. Można też przepłukać usta wodą lub napić się
mleka lub jogurtu naturalnego, które neutralizują kwasy. Owoce cytrusowe
najlepiej jest też łączyć z owocami o odczynie zasadowym, np. melonem lub
arbuzem. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki
Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.
Osoby lubiące słodki smak mogą
jako słodzika użyć ksylitolu. Ma właściwości antypróchnicze i dzięki swojemu
zasadotwórczemu działaniu może hamować rozwój bakterii wywołujących próchnicę.
Owoce są istotne dla zdrowia
naszych zębów, jednak trzeba wybierać i spożywać je rozsądnie. Nie można
zapomnieć również o innych bogatych odżywczo produktach, takich jak ryby,
nabiał czy warzywa, które ze względu na obfitość ważnych składników odżywczych są
wskazane dla zębów. Nie zapominajmy też o podstawie dla zdrowych zębów -
codziennej higienie jamy ustnej, której żaden suplement, posiłek czy koktajl po
prostu nie zastąpi.