Sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów
Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie
tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza
organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Starannie wyselekcjonowane
owoce, warzywa i dodatki jak nasiona czy kiełki mogą tworzyć pyszną i bogatą w
witaminy mieszankę, która wspiera zdrowie i witalność organizmu, a także dba o
potrzeby poszczególnych jego części, takie jak mocne paznokcie czy gładka
skóra. Poniżej znajduje się przepis na odżywczy koktajl, którego składniki są
kluczowe w diecie wspomagającej zdrowie i siłę zębów.
Składniki na 2 porcje:
- 1 banan
- 1 mango
- 3-4 garście
świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki
masła orzechowego
- 1 szklanka
mleka
- Ksylitol
opcjonalnie
Czas przygotowania: ok. 3 minuty
Sposób przygotowania: Owoce należy umyć, banana i mango obrać ze
skórki. Następnie wszystkie składniki miksować przez około 1 - 2 minuty.
Opcjonalnie można dosłodzić koktajl ksylitolem. Zamiast tradycyjnego mleka
można użyć napoju roślinnego, takiego jak sojowy, owsiany czy migdałowy.
Wskazówka: Dieta wspomagająca zdrowie i wytrzymałość
zębów powinna zawierać odpowiednie mikroelementy, z których szczególnie ważne
są wapń i fosfor. Najpopularniejszym źródłem wapnia jest mleko i produkty
mleczne. Warto jednak wiedzieć, że bogate w wapń mogą być również zielone
warzywa liściaste, takie jak szpinak, a także ziarna, orzechy i suszone owoce.
Istotne dla zdrowia zębów są również witaminy C i A, które wspomagają
wchłanianie wapnia. Doskonałym źródłem witaminy C jest owoc kiwi, natomiast
mango dostarcza zarówno witaminy C, jak i A. Picie świeżych
koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym
również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej
formie. Przygotowując koktajl należy pamiętać, aby nie dosładzać go cukrem.
Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można użyć do tego ksylitolu. – zaleca
dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i
Bejnarowicz. Ważne jest, aby koktajle spożywać tylko za pomocą słomki.
Dzięki temu w znacznym stopniu ograniczymy cukrom i enzymom trawiennym kontakt
ze szkliwem. Po spożyciu koktajlu warto pamiętać o odczekaniu ok 30 minut,
zanim sięgniemy po szczoteczkę do zębów. Dopiero po tym czasie można umyć zęby
nie narażając szkliwa. Nie wszyscy wiedzą, że ksylitol ma
właściwości antypróchnicze i dzięki swojemu zasadotwórczemu działaniu może
hamować rozwój bakterii wywołujących próchnicę. Dlatego też osoby ceniące
słodki smak mogą bez obaw używać tego słodzika jako dodatku do żywności.