Mazurek dietetycznie - jak przygotować tradycyjne ciasto w wersji fit.

Święta zbliżają się więc najwyższy czas zacząć planować świąteczne menu. Z przyjemnością dzielimy s się z Wami przepisem na fit mazurka. To tradycyjne ciasto wielkanocne, które ma niską zawartość kalorii i tłuszczu. Nie zawiera białej mąki, masła ani cukru, więc jest zdrowsze niż klasyczna wersja. Możesz je przygotować w kilka prostych kroków i zaskoczyć swoich gości.



Składniki:


- 3 duże jabłka

- 4 jajka

- 1/4 szklanki oleju kokosowego

- 1/4 szklanki miodu

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 szklanki mąki kokosowej

- 1/4 szklanki mąki ryżowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1/4 szklanki wiórków kokosowych

- 1/4 szklanki posiekanych migdałów

- 1/4 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady


Oto jak to zrobić:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

2. W dużej misce ubij jajka z olejem kokosowym, miodem i wanilią na puszystą masę.

3. W małej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i sól.

4. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj delikatnie.

5. Wsyp wiórki kokosowe, migdały i czekoladę i wymieszaj ponownie.

6. Przełóż ciasto na blachę i wyrównaj powierzchnię.

7. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka.

8. Odstaw ciasto do ostygnięcia na kratce.

9. Pokrój na kawałki i podawaj.


Smacznego!


Popularne posty