Szarlotka czy ciasto śliwkowe?
Jesień to pora roku, która zachwyca kolorami, zapachami i smakami. To także idealny czas na domowe wypieki z sezonowymi owocami, takimi jak jabłka, śliwki czy dynia. W tym wpisie przedstawię Wam przepis na jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem, które jest wilgotne, aromatyczne i proste do zrobienia. To ciasto sprawdzi się zarówno na niedzielny deser, jak i na podwieczorek w chłodne dni.
Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 4 duże jabłka
- 100 g orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ucierając.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Stopniowo dodawaj do masy maślanej, mieszając delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
3. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj grubo.
4. Blaszkę o wymiarach około 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż połowę ciasta i rozprowadź równomiernie po dnie i bokach blaszki.
5. Na cieście ułóż równomiernie jabłka i posyp orzechami. Skrop całość miodem.
6. Przykryj pozostałym ciastem i wyrównaj powierzchnię.
7. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
8. Ostudź ciasto na kratce i pokrój w kwadraty lub prostokąty.
9. Smacznego!
To ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub sosem karmelowym. To idealny sposób na wykorzystanie jesiennych jabłek i orzechów. Spróbuj koniecznie tego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzach!