Letnie menu dla zdrowych i mocnych zębów - poznaj najważniejsze składniki wypróbuj 3 zdrowe przepisy – zielony, żółty i różowy!
Zdrowie zębów zależy od wielu czynników,
takich jak higiena jamy ustnej, regularne wizyty u dentysty czy unikanie
szkodliwych nawyków (np. palenie papierosów). Jednak nie bez znaczenia jest
także dieta, która dostarcza niezbędnych witamin i minerałów do budowy i
ochrony szkliwa oraz tkanek przyzębia. Do najważniejszych składników odżywczych
dla zdrowia zębów należą między innymi wapń, witaminy C i D, fosfor i
probiotyki. Źródła tych składników mogą być różne, ale jedną z
najsmaczniejszych form dostarczania ich szczególnie latem, mogą być
orzeźwiające, pyszne letnie koktajle i smoothies. Są one idealnym sposóbem na
orzeźwienie i nawodnienie organizmu w upalne dni. Mogą być też pysznym i
zdrowym deserem lub przekąską dla całej rodziny.
Jakie składniki warto wybrać, aby zapewnić sobie piękny i zdrowy uśmiech?
Wapń to podstawowy budulec zębów i kości.
Wspomaga mineralizację szkliwa i zapobiega jego demineralizacji pod wpływem
kwasów. Wapń znajdziemy w produktach nabiałowych (serach, jogurtach, kefirach),
ale także w zielonych warzywach liściastych (szpinaku, jarmużu, brokułach) oraz
w rybach z ośćmi (sardynkach, szprotkach).
Witamina C to witamina, która jest niezbędna do produkcji kolagenu,
głównego składnika tkanki łącznej. Witamina C wzmacnia dziąsła i zapobiega ich
krwawieniu oraz stanom zapalnym. Witamina C jest także silnym antyoksydantem,
który chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Witaminę C
znajdziemy w owocach cytrusowych (pomarańczach, grejpfrutach, cytrynach),
owocach dzikiej róży, porzeczkach czy natce pietruszki. Witamina D to witamina,
która reguluje poziom wapnia i fosforu we krwi i jest niezbędna do ich
prawidłowego wchłaniania. Witamina D wpływa także na odporność organizmu i
zapobiega stanom zapalnym dziąseł. Naturalnym źródłem witaminy D jest światło
słoneczne, dlatego warto korzystać z niego zwłaszcza latem. Witaminę D
znajdziemy także w tłustych rybach morskich (łososiu, makreli, śledziu), oleju
rybnym i maśle. Fosfor to minerał, który razem z wapniem bierze
udział w mineralizacji zębów. Fosfor jest także ważny dla prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Fosfor znajdziemy w produktach
zbożowych (chlebie pełnoziarnistym, płatkach owsianych), orzechach, nasionach,
mięsie drobiowym i jajach.
Na szczególną uwagę zasługują również
probiotyki i polifenole - mówi
dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z kliniki Piotrowscy & Bejnarowicz
Stomatologia Mikroskopowa. Probiotyki – to żywe mikroorganizmy, które
korzystnie wpływają na florę bakteryjną jamy ustnej i jelit. Probiotyki hamują
rozwój bakterii próchnicotwórczych i wspomagają układ odpornościowy. Probiotyki
znajdziemy w produktach fermentowanych, takich jak jogurty naturalne, kefiry,
kiszonki, kombucha czy kimchi. Natomiast polifenole – to związki
roślinne o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Polifenole hamują
rozwój bakterii próchnicotwórczych i zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej.
Polifenole znajdziemy w produktach takich jak kawa, herbata, owoce jagodowe,
jabłka, warzywa, oliwki i kakao. – tłumaczy stomatolog.
Kolorowe przepisy - zielony, różowy i żółty –
zęby to lubią
Poniżej trzy kolorowe przepisy na letnie
koktajle dla zdrowych zębów, zielony, różowy i żółty, które warto wypróbować
dla zdrowia smaku i letniego orzeźwienia.
1. Na zielono - Koktajl z jarmużem i kiwi
Koktajl z jarmużem i kiwi to świetny sposób na
dostarczenie organizmowi wapnia, witaminy C i polifenoli. Jarmuż jest bogaty w
wapń i żelazo, a kiwi zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego. Mleko roślinne
dostarcza białka roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Miód lub syrop
klonowy dodadzą koktajlowi słodyczy i dodatkowych antyoksydantów.
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego (np.
migdałowego, owsianego)
- 1 garść jarmużu
- 2 kiwi
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
(opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Umyj jarmuż i kiwi. Obierz kiwi i pokrój na
kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Przelej koktajl do szklanki i podawaj od razu lub schłodź w lodówce.
2. Na różowo - Koktajl truskawkowo-miętowy z
kefirem
Truskawki to pyszne owoce sezonowe, które mają
wiele zalet dla zdrowia zębów. Zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia
dziąsła i zapobiega krwawieniu. Zawierają też kwas elagowy, który hamuje rozwój
bakterii próchnicotwórczych. Mięta to aromatyczna roślina, która ma działanie
antybakteryjne i odświeża oddech. Kefir to produkt fermentowany, który
dostarcza wapnia, fosforu i probiotyków.
Składniki:
- 300 g truskawek
- 300 ml kefiru
- kilka listków świeżej mięty
- opcjonalnie: miód lub ksylitol do słodzenia
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na
mniejsze kawałki. Miętę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera
i zmiksować na gładką masę. Jeśli koktajl jest za kwaśny, dodać trochę miodu lub
ksylitolu do smaku. Przełożyć do szklanek i podawać schłodzone.
3. Na żółto - Koktajl ananasowo-kokosowy z
mlekiem sojowym
Ananas to egzotyczny owoc, który ma wiele
korzyści dla zdrowia zębów. Zawiera bromelainę, enzym, który rozpuszcza płytkę
nazębną i zapobiega odkładaniu się kamienia. Zawiera też witaminę C i kwas
cytrynowy, które wzmacniają szkliwo i zapobiegają próchnicy. Mleko kokosowe to
roślinne źródło tłuszczów nasyconych, które mają działanie antybakteryjne i
przeciwzapalne. Mleko sojowe to roślinne źródło wapnia i fosforu, które są
niezbędne dla mineralizacji zębów.
Składniki:
- 200 g ananasa
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka sojowego
- opcjonalnie: miód lub ksylitol do słodzenia
Sposób przygotowania: Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie
składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Jeśli koktajl jest za
kwaśny, dodać trochę miodu lub ksylitolu do smaku. Przełożyć do szklanek i
podawać schłodzone.
Warto mieć na uwadze, że koktajle i smoothies
zawierają często dużo cukru i kwasów, które mogą osłabiać szkliwo i sprzyjać
próchnicy. Dlatego trzeba kontrolować częstotliwość picia takich napojów,
przygotowywać je samemu, wybierać te z naturalnych składników, a także dbać
odpowiednio o higienę. Na przykład picie przez słomkę, to jeden ze sposobów na
ochronę zębów przed szkodliwym działaniem koktajli. Higiena to podstawa, to
właśnie o niej należy pamiętać w trakcie i po wypiciu koktajlu - mówi
dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z kliniki Piotrowscy & Bejnarowicz
Stomatologia Mikroskopowa. Aby uniknąć nadmiernego kontaktu z zębami,
koktajle i smoothie należy pić przez słomkę, a najlepiej popijać dodatkowo
wodą, która pomoże spłukać resztki i zneutralizować pH w jamie ustnej.
Niewskazane jest także mycie zębów zaraz po wypiciu koktajlu lub smoothie.
Mycie zębów tuż po spożyciu kwaśnych napojów może uszkodzić szkliwo, które
staje się słabsze i podatne na ścieranie. Po wypiciu koktajlu lub smoothie,
trzeba odczekać ok. 30 min, a następnie umyć zęby pastą z fluorem, która pomoże
odbudować szkliwo i zapobiec próchnicy. – dodaje dentystka.
Więcej o zdrowych zębach na
piotrowscybejnarowicz.pl