Zimowe placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem – pomysł na zdrowe przekąski dla małych i dużych łasuchów
Cynamon, pomarańcze, miód – cudowne smaki i aromaty, które
od zawsze przywodzą na myśl święta i zimową aurę. Nie może ich wiec zabraknąć także
i podczas tej zimy oraz świąt. Poniższy
przepis to
świetny pomysł na zdrową, jaglaną przekąskę dla dzieci i dorosłych, która ze
względu na swój cynamonowy aromat, świetnie wkomponuje się w zimowe menu. Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i
można je serwować na wiele sposobów – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub
innymi ulubionymi dodatkami, które królują w domowym menu. Ze względu na dodatek miodu można je serwować
dzieciom od 12 miesiąca życia. Placuszki świetnie nadają się także dla dorosłych
smakoszy, wystarczy dodać do nich nieco więcej miodu, ewentualnie podsmażyć na
większej ilości tłuszczu oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały
czy cukier waniliowy.
Składniki na ok 6 - 7 szt.
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
3 - 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej
Holle
1 łyżka oleju kokosowego ( lub innego
dowolnego)
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
Olej kokosowy do delikatnego
podsmażenia (lub inny dowolny)
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną wg wskazań i
nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę składników, przyprawić
cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z
niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia.
Gotowe! Smacznego!
Porada: używając oleju kokosowego należy go
delikatnie podgrzać aby osiągnął ciekłą konsystencję i dopiero wtedy połączyć
go z innymi składnikami. Olej kokosowy można zastąpić innym dowolnym. Placuszki
można przygotować na dobrej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub
delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka. Placuszki w wersji dla
dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą
bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.