Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa babci Reni - kulinarny ideał na świątecznym stole
Święta zbliżają się szybkimi krokami.
Powoli zaczyna się okres bożonarodzeniowej gorączki, zakupów w amoku, nagle
pojawiającej się potrzeby umycia okien i planowania wigilijnego menu. Przychodzimy
z pomocą i podsuwamy przepis na fenomenalną zupę grzybową – a to już jeden problem z głowy.
Zupa
grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym
świątecznym stole. Zapewne każda Pani Domu posiada swój autorski pomysł na to
wyjątkowe danie, warto jednak czasami spróbować czegoś nowego – zwłaszcza,
jeśli to nowe smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Gwarantujemy, że aromat
świątecznej zupy grzybowej wg naszego przepisu
na zawsze już stanie się nieodzownym elementem magicznego nastroju
grudniowych uroczystości.
Składniki:
- 250 g
mrożonych grzybów
- cebula
- litr bulionu warzywnego
- szklanka mleka
- połowa szklanki białego, wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, masło, śmietana kremówka
Przygotowanie:
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka)
rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i
wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod
przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie
odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem.
Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest
ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2
rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy
ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych
grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami,
uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!
Smacznego i Wesołych Świąt!