Jaglane placuszki z miodem i kardamonem – aromatyczna, słodka propozycja dla dorosłych i dzieci
Pachnące placuszki z
kaszy jaglanej z miodem i kardamonem
świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszysta
konsystencja i delikatny smak placuszków sprawia, że chętnie sięgają po nie
zarówno dorośli, jak i dzieci. Można je serwować maluchom już od 12 miesiąca
życia. Placuszki doskonale komponują się z jogurtem, serkiem oraz różnymi
owocami, czekoladą czy konfiturą. Przyrządza się je szybko i bardzo prosto z
wartościowych składników.
Składniki na ok 6 - 7
szt.
4
łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1
jajko
3
- 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1
łyżka oleju
1
łyżeczka miodu
1/3
płaskiej łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Ugotować
kaszę jaglaną wg wskazań i nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę
składników, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na
rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka
minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!
Porada: Placuszki można przygotować na
teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub delikatnie ją natłuszczając za
pomocą pędzelka. Placuszki w wersji dla dorosłych można podsmażyć na większej
ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w
smaku.
Smacznego!
Więcej o diecie maluchów na Holle.pl