Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej
Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające
podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych
i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w
przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe,
więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone
dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie
pasują na poczęstunek dla gości.
Składniki:
§ 10 łyżek mąki
arachidowej Ol'Vita
§ 1/2 łyżeczki sody
oczyszczonej
§ 2 łyżki masła
§ 2 łyżki miodu
§ 2 jajka
§ Garść dowolnych
orzechów
§ szczypta soli
Przygotowanie
·
Orzechy
siekamy nożem
·
Mąkę,
jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w
misce
·
Całość
miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
·
Dodajemy
posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko
do wymieszania składników
·
Formujemy
małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
·
Wkładamy
do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
·
Upieczone
wykładamy na kratkę do studzenia
·
Można
je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
Wskazówka:
Ciasteczka
można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite
markizy.
Gotowe! Smacznego!