Witamina E - witamina życia i młodości
Witamina E znana jest przede wszystkim
jako witamina życia i młodości. Opóźnia procesy starzenia skóry, ma działanie
antyoksydacyjne, a także jest niezwykle istotna w prawidłowym przebiegu ciąży.
Okazuje się jednak, że to nie wszystko, a o mnogości zalet witaminy E warto
wiedzieć jak najwięcej.
Witamina E
uchodzi za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, czy substancji, które
chronią organizm przed stresem oksydacyjnym oraz szkodliwymi wolnymi rodnikami.
W uproszczeniu, wolne rodniki to nic innego, jak krążące w naszym organizmie
niesparowane atomy (dokładniej – elektrony w
atomie). Atomy te grasują po organizmie w poszukiwaniu swojego
brakującego ogniwa, elektronowej drugiej połówki - czynią to jednak bardzo agresywnie, nie
zważając na przeciwnika i jest im obojętne czy zaatakują atom tlenu czy np.
atom białka. Takie napady wolnych rodników na inne atomy powodują, że dochodzi
do zniszczenia błony komórkowej zaatakowanej komórki (jako że komórki, jak i
wszystko inne na świecie, składają się z atomów). Wolne rodniki wpływają niekorzystnie
na DNA, białka, lipidy czy kwasy tłuszczowe, prowadząc do mutacji komórek i ich
degradacji, a tym samym rujnują nasze zdrowie i… młodość. W tym
miejscu z pomocą przychodzi właśnie witamina E, która jako antyoksydant
przechwytuje agresywnych napastników, nie pozwalając im na sianie spustoszenia
w naszym ciele. Codziennie w organizmie każdego z nas toczy się walka między
wolnymi rodnikami a antyoksydantami i dopóki zachowana zostaje między nimi
względna równowaga, wszystko jest w porządku. Gdy jednak wolnych rodników jest zbyt dużo lub gdy mechanizmy obronne są osłabione,
dochodzi do naruszenia pożądanej harmonii i rozwija się tzw. stres oksydacyjny,
któremu przypisuje się współodpowiedzialność za procesy starzenia się
organizmu, rozwój chorób nowotworowych, układu krążenia, oddechowego, zespół
chronicznego zmęczenia, niepłodność i wiele innych, poważnych schorzeń. Dlatego
tak ważna jest zdrowa dieta, bogata w naturalne antyoksydanty, które są siłą
napędową młodości i zdrowia.
Walka z wolnymi rodnikami i związane z tym hamowanie procesów starzenia to
jednak nie jedyna moc witaminy E – mówi Aneta
Gołuch ekspert polskiej firmy Ol’Vita od lat specjalizującej się w tłoczeniu naturalnych olejów
spożywczych i kosmetycznych wytłaczanych na zimno, nierafinowanych. Witamina E korzystnie
wpływa na serce, naczynia krwionośne, mięśnie, układ nerwowy, układ
autoimmunologiczny. Wzmacnia włosy, poprawia wzrok i wykazuje działanie
przeciwzapalne., a poza tym jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania
układu rozrodczego – dodaje
ekspert z Ol’Vita
Dieta bogata w witaminę E warunkuje prawidłowy przebieg
ciąży, zapobiega wadom płodu i tzw. zatruciu ciążowemu. Z kolei jej brak
przyczynia się do zaburzeń płodności u mężczyzn.
Witamina E: zapotrzebowanie i źródła
Zapotrzebowanie na witaminę E
zależne jest od płci,wieku i stanu
fizjologicznego. W przypadku dzieci i młodzieży ( w zależności od wieku) wynosi
4-10 mg dziennie, dla kobiet( w zależności od stanu fizjologicznego) – 8-11 mg,
dla mężczyzn zaś – 10 mg. Warto pamiętać, iż zapotrzebowanie na witaminę E
wzrasta wraz z ilością spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na
szczęście w przeważającej mierze dobrze zbilansowana, racjonalna dieta pozwala
na zaspokojenie potrzeb organizmu bez konieczności dodatkowej jej
suplementacji.
Najbogatszym źródłem
witaminy E są oleje roślinne – tłumaczy Aneta Gołuch specjalista marki Ol’Vita. Prym wiodą oleje: z kiełków pszenicy,
słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, migdałowy, z orzechów czy awokado. Ważne
jest jednak, aby były to oleje naturalne, nierafinowane, tłoczone na zimno.
Podstawą wyboru wartościowego oleju jest nie tylko metoda jego wywarzania, ale
także jego pochodzenie i wysoka jakość surowca, z którego powstał. Ogromne
znaczenie ma również zaawansowany technologicznie, ściśle kontrolowany proces
produkcyjny i systematyczne badania składu. Oczywiście witaminę E znajdziemy
nie tylko w olejach, lecz także w innych produktach, np. orzechach (głównie
pistacjach), migdałach, pestkach dyni, nasionach słonecznika i sezamu, awokado
, roślinach strączkowych i zarodkach pszennych. Jednak warto pamiętać, że
witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, co oznacza, że dla jej
dobrego wchłaniania niezbędna jest właśnie obecność tłuszczu – dodaje ekspert.
Czy witaminę E można przedawkować?
W zasadzie nie ma możliwości
przedawkowania witaminy E, jeśli czerpiemy ją tylko z naturalnych źródeł,
czyli z pożywienia. Specjaliści wskazują, że objawy przedawkowania witaminy E
(takie jak bóle głowy, zmęczenie, bóle mięśni, problemy jelitowe), mogą pojawić
się po przekroczeniu dawki 1 000 mg/dziennie – i to przez dłuższy czas.
Bez dodatkowej suplementacji, jest to w zasadzie niemożliwe – pamiętajmy
jednak, że w tym przypadku więcej, nie znaczy lepiej.
Więcej o olejach i ich właściwościach na olvita.pl