Zdrowe przekąski – Miodowo orkiszowe ciasteczka z płatkami orkiszowymi
Ciasteczka orkiszowe to proste do przyrządzenia
łakocie, które sprawią wiele radości wszystkim łasuchom. Dzięki wartościowym
składnikom ciasteczka są pożywne i wspaniale zastąpią tradycyjne sklepowe
słodycze. Wypiek ciastek jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi.
Przygotowanie ciasteczek może stać się świetną zabawą, do której warto zaprosić
dzieci.
Składniki:
– 2,5 szklanki płatków orkiszowych
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1 szklanka
pełnoziarnistej kaszki z orkiszowej Holle
– ½ szklanki mleka
– 2 jajka
– 5 łyżek miodu
– 100 g masła klarowanego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubione bakalie opcjonalnie
– 2 jajka
– 5 łyżek miodu
– 100 g masła klarowanego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubione bakalie opcjonalnie
Przygotowanie:
Suche
składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej.
Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce
łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi.
Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.
Wskazówka: Jeżeli ciasto
będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka
Porada: Bakalie dobieramy
i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.
Gotowe! Smacznego!
Holle.pl