Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi siewnej
Przepis na
wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością.
Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu
chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość
odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z
pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym
menu.
Składniki:
§
450 g mąki pszennej typ
450
§
100 g mąki konopnej Ol’Vita
§
200 g zakwasu żytniego
§
350 ml letniej wody
§
1 łyżeczka soli
§
1 łyżka miodu
§
2 – 3 łyżki
rozgniecionych ziaren konopi siewnej do
posypania chleba
Przygotowanie
·
Do
odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita,
zakwas, miód i sól
·
Całość
wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut
·
Ciasto
przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
·
Wierzch
posypać ziarnami konopi
·
Foremkę
z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C
·
Pozostawić
tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
·
Po
leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.
Wskazówka:
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta
podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi
ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.
Gotowe! Smacznego!