Pyszne, pachnące wanilią bezglutenowe brownie z bakaliami
Szybki
przepis na pyszne ciasto przyda się każdemu. To bezglutenowe brownie gotowe
jest niemalże w pół godziny, a do tego nie wymaga skomplikowanych składników i
sprzętu. Szybko się piecze i wychodzi naprawdę pyszne, pachnące, wilgotne i
mięciutkie – takie jak powinno być brownie. Można je swobodnie modyfikować
wzbogacając np. siekanymi bakaliami, skórką pomarańczową czy czekoladową
polewą, jednak bez dodatków także smakuje wspaniale.
SKŁADNIKI
1 szklanka cukru
trzcinowego lub zwykłego
3 łyżki kakao
½ kostki masła
1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia
1 szklanka bezglutenowej
mieszanki jasnych mąk 3 Pauly
2 jajka
Kilka kropel ekstraktu
waniliowego lub aromatu
Dowolnie ulubione bakalie
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie suche składniki
(mąka, cukier, kakao i proszek do pieczenia) wymieszać w misce. Dodać jaja i
rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotować
naczynie żaroodporne lub blaszkę smarując ją dokładnie tłuszczem i przelać do
niej gotową masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawić formę do
rozgrzanego piekarnika i piec ok 20 – 25 minut.
Porada:
ciasto można wzbogacić siekanymi bakaliami mieszając je z ciastem przed
pieczeniem, lub po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przystroić z wierzchu
bakaliami i polewą czekoladową
Więcej bezglutenowych
pomysłów na 3pauly.de