Zdrowe przekąski - Bakaliowe ciasteczka owsiane dla małych i dużych łasuchów
Ciasteczka owsiane to świetne łakocie, które z pewnością ucieszą małych i
dużych łasuchów. Dla dorosłych są pysznym dodatkiem do porannej kawy lub
herbaty, dla dzieci są natomiast super przekąską, którą mogą podjadać o każdej
porze dnia. Przygotowanie ciastek jest proste, więc do wspólnego pieczenia
śmiało można zaprosić nawet najmłodsze dzieci! Przydzielenie im ważnych zadań,
takich jak mieszanie, czy dosypywanie składników, układanie ciasteczek na
blaszce, a potem wspólne oczekiwanie na gotowe ciasteczka i wielki finał, czyli
jedzenie – to naprawdę doskonała zabawa i smakowita przygoda! Poniżej przepis
na błyskawiczne ciasteczka owsiane z miodem i bakaliami, które podbiją
podniebienia małych i dużych smakoszy słodyczyJ
Składniki:
– 2,5 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
– ½ szklanki mleka
– 2 jajka
– ok. 4 łyżki miodu
– 100 g masła klarowanego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna
– 2 jajka
– ok. 4 łyżki miodu
– 100 g masła klarowanego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać ze
sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu
misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa
będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich
brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.
Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy
więcej mleka
Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno
dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.
Gotowe! Smacznego!
Holle.pl