Bezglutenowy, aromatyczny chleb trzy ziarna – pyszny, chrupiący chleb prosto z twojego piekarnika
Dla
wszystkich, którzy cenią sobie domowe wypieki zarówno te słodkie jak i
wytrawne, przedstawiamy prosty przepis na pyszny, niezwykle aromatyczny chleb
bez glutenu, wzbogacony ziarnami. Smaczny chleb z chrupiąca skórką z pewnością
zasmakuje nie tylko osobom na diecie bezglutenowej, ale także miłośnikom
tradycyjnych wypieków.
Składniki
40 g nasion słonecznika
25 g sezamu
25 g siemię lniane
430 g 3 PAULY mieszanka jasnych mąk
30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych drożdży
(bezglutenowe)
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Do malowania: olej
Blaszka do pieczenia: podłużna (około 21 cm długości)
Przygotowanie:
- Delikatnie wymieszaj drożdże z
cukrem i letnią wodą i pozostaw, aż do powstania bąbelków.
- Wymieszaj mąkę z solą i
olejem. Powoli dodaj wyrobione drożdże, nasiona słonecznika, nasiona
sezamu i nasiona lnu. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i wyrabiaj aż
powstanie gładkie ciasto, najlepiej za pomocą miksera z końcówką haczyk do
ciasta (około 10 minut).
- Przykryj ciasto wilgotną szmatką
i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
- Po czasie leżakowania ponownie
krótko zagnieć ciasto i umieść w natłuszczonej formie w kształcie
podłużnej blaszki. Gładką szpatułką zwilż powierzchnię ciasta i
odstaw pod przykryciem na kolejne 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
- Posmaruj powierzchnię olejem, piecz
w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.
Porada:
Można użyć
innych nasion. Nasiona dyni, maku lub orzechów itp.
Gotowe!
Smacznego! 3pauly.de